Wat biedt de huisoppas?
Mocht je op vakantie willen en de de hond of kat kan niet mee. Ik zorg graag voor ze en ik hou het huis bewoond, verzorg de planten. Mijn aanwezigheid houdt inbrekers op afstand.
Mochten er tijdens je afwezigheid nog bepaalde dingen geregeld moeten worden vanuit huis, dan kan ik dat overnemen.
Onze overeenkomst is op basis van vertrouwen.
In welke regio kun je de huisoppas inschakelen?
In een rustige natuurlijke omgeving in provincie Utrecht. Ook elders in Nederland is mogelijk maar wel graag makkelijk bereikbaar met het openbaar vervoer aangezien ik geen auto heb.
Voor welke periode kun je de huisoppas inschakelen?
In overleg is er veel mogelijk. Afhankelijk van duur en afstand en mijn agenda kunnen we ver komen.
Heb je een huurwoning? Kijk dan in je huurcontract of ingebruikname van de woning wel of niet is toegestaan en voor welke maximale periode. Als je twijfelt, vraag dan toestemming bij de verhurende organisatie om iemand op jouw woning te laten passen.
Wat kost de huisoppas?
Helemaal niets! We wisselen onze diensten uit met gesloten beurs. De huisoppas is geen huurder en betaalt geen huur. Voordeel daarvan is dat de huisoppas ook geen huurrecht heeft. Geen risico dus op onprettige juridische toestanden.
Mochten jij of ik in een specifiek geval toch een vergoeding verlangen, dan kunnen we het daarover hebben.
Uiteraard lever ik de woning weer schoon op voordat je weer naar huis terugkeert.
Waarom een huisoppas, ik kan mijn huis toch verhuren?
Bij verhuren aan huurders of toeristen krijg je te maken met regels en huurrechten. Als oppas ben ik er voor jouw woning, huisdier, tuin en eventuele andere klussen. Onze overeenkomst is op basis van vertrouwen. Ik ben WA-verzekerd.
Een huisoppas wordt niet aangemerkt als huurder, dus hiermee blijft de hypotheekrenteaftrek intact. Meer informatie hierover vind je op de website van de Belastingdienst.
Mag dat, een huisoppas in een huurwoning?
Wie voor langere tijd op reis gaat, wil proefsamenwonen, in het buitenland gaat werken of studeren of bij een familielid intrekt voor mantelzorg, zal waarschijnlijk in eerste instantie denken aan het onderverhuren van de huurwoning. Dat is niet altijd de beste keuze, want in de meeste huurovereenkomsten staat dat de woning niet mag worden doorverhuurd zonder schriftelijke toestemming. Daarbij, de onderhuurder geniet ook een vergaande mate van huurbescherming. Ook zonder toestemming van de hoofdverhuurder.
In juridische termen is wat de huisoppas doet 'huisbewaring': een ander tijdelijk, en met toestemming van de verhuurder, in de huurwoning laten wonen. Huisbewaring is, als dat op de juiste manier tot stand komt, volledig legaal. Het is een overeenkomst tussen de verhuurder, huurder en de huisoppas. De verhuurder geeft de huurder toestemming om onder voorwaarden toestemming om de huurwoning voor een bepaalde periode aan de huisoppas in gebruik te geven. Na afloop van de periode keert de huurder terug in de woning. Het is niet zo dat de huisoppas de plaats kan innemen van de huurder.
Er is dus geen sprake van verhuur of onderverhuur wanneer je de huisoppas inschakelt. Alleen wanneer je jouw woning geheel of gedeeltelijk, tegen betaling, aan derden aanbiedt, dan is er sprake van verhuur. In je huurcontract staat of ‘logees’ of anders genoemd ‘ingebruikname’ van de woning wel of niet is toegestaan en wat de maximale periode daarvan is. Afhankelijk van de contractvoorwaarden, moet je de verhurende organisatie of woningcorporatie om toestemming te vragen.
Welke voorwaarden stelt de huisoppas?
De woning is gemeubileerd en bewoonbaar.
De huiseigenaar blijft zelf de facturen betalen voor gas, water en elektriciteit.
Er is internetverbinding met WiFi.
De woonruimte is minimaal 40 vierkante meter.
Wat doen we bij schade?
Eerlijk zijn, ik ben ook maar een mens en ik beweeg me niet helemaal schadevrij door het leven. Naast krassen op mijn ziel, loop ik ook wel eens krassen op aan mijn eigen en aan andermans spullen.
Wat doen we als ik onverhoopt toch iets uit mijn handen laat vallen of een ander ongelukje veroorzaak in jouw huis? Goed nieuws: ik heb een WA-verzekering!
Als je wilt, maak ik foto’s van eventuele schade en houd je op de hoogte tijdens je afwezigheid. We komen er samen wel uit, daar vertrouw ik op.
Hoe zit het met de verantwoordelijkheid?
Je blijft zelf verantwoordelijk voor de betaling van je verzekeringen, gemeentelijke heffingen en belastingen. Hier valt ook een inboedelverzekering en eventuele opstalverzekering onder. Daarnaast blijft je ook rekeninghouder van de energieleveranciers en andere vaste lasten. Tevens blijf je financieel verantwoordelijk voor doorlopend onderhoud en eventuele calamiteiten die te maken hebben met de staat van jouw woning.
Kan ik gedurende de overeengekomen periode tussentijds in mijn woning?
Dat kan in afstemming. Mocht je in de tussentijd iets nodig hebben uit je woning, laat me dat dan even weten van tevoren. Tenminste 48 uur voorafgaand aan het bezoek per mail of telefonisch. Ik verwacht dat de woning tijdens de overeengestemde periode beschikbaar blijft voor overnachting.
Mocht je voor een of enkele dagen zelf in je huis willen, dan zullen we dat ruim van tevoren moeten overleggen.
Wie houdt het huis schoon?
De huiseigenaar laat het huis schoon achter voor de huisoppas en de huisoppas laat het huis schoon achter voor de huiseigenaar.
Hoe doen we het met de sleutels?
Ik heb één set sleutels nodig. In geval van nood of een verloren sleutel, is het handig als er een reserveset aanwezig is bij een buur, vriend of kennis.
Zorg ervoor dat je zelf ook een sleutel hebt op moment van terugkomst.
Wat te doen met persoonlijke en kostbare spullen?
Berg kleine kostbare spullen, zoals sieraden en geld, en persoonlijke bezittingen, die niet in handen van derden mogen vallen, op in een kluis of afgesloten ruimte. Deze spullen in bewaring geven bij een vertrouwd iemand kan natuurlijk ook.
Welk beddengoed gebruikt de huisoppas?
Het liefst heb ik linnen- en beddengoed van het huis en is het prettig als je een dekbed en een molton voor me klaarlegt.
Voor langere tijd weg?
Wie past er op het huis? De tuin? De kat?
Laat huis, tuin en dier goed verzorgd achter als je op reis gaat.
Interesse? Vragen?
Neem gerust contact op!